

Žádné položky v košíku.
Toto je jediný skutečně garantovaný Raw (surový) med na trhu z nektaru květů Slovenské pohanky. Pohankový med je velmi unikátní svými vlastnostmi a i když není zdaleka tak sladký jako jiné medy a má velmi osobitou vůní i chuť pohanky, která nemusí každému sedět, podle mnohých se však jedná o nejchutnější med, posouzení je na každém spotřebiteli.
Pohankový med je určen pro skutečné gurmány a pro své účinky je velmi žádaný. Doporučeno zejména vzhledem k játrům a cévnímu systému. Je dobré sníst lžičku před spaním.
Do čaje se nedoporučuje. Doporučuji jíst vždy samotný přímo ze lžičky a nechat ho rozpustit v ústech, nepoužívat do čaje, kávy apod. A už vůbec ne do horkých!
Země původu: Slovensko.
Balení: 750g.
Značka: APIMEL.
260,00 Kč bez DPH
RAW Pohankový Med
RAW pohankový med je tuhý a krystalický, protože není tepelně upravován. Barva je neprůhledná a díky pohance je středně až tmavě hnědý. Opravdu vzácný druh v unikátní úpravě.
Každý jeden med, který v obchodě běžně koupíte, je tepelně upravený. Dělá se to tak odjakživa, tekutý se lépe plní do lahví, snáze se čistí a dobře se s ním manipuluje i u vás doma. Ještě vyšší teplotou se pak totiž rozbíjí i krystalická mřížka a med se stáva tekutým. Podle zákona je dovoleno med zahřívat na max. 50° – 55°C tak, aby se v něm nevytvořili nežádoucí enzymy HMF (hydroxymetylfurural). Tyto látky nejsou nijak extra škodlivé, ale naznačují, že se to s ohříváním přehnalo a med přišel o většinu svých léčivých látek a enzymy. Běžně jsou na to všechny naše medy testovány. I když se medy tedy tváří jako nezahřáté, tak už jen pro rozmýchání před klasickým zpracováním ve velkých nerezových nádobách se vždy zahřívají většinou při teplotách někde mezi 40-55°.
I kdybyste se jako včelař sebevíce snažili, málokdy by se vám povedlo vyprodukovat opravdu RAW med. Tepelně neupravovat si můžou dovolit jenom ti včelaři, kteří vytáčí med z pláství přímo do lahví (to znamená ti nejmenší) nebo nádob, ze kterých ho potom plánují i konzumovat. Tím ale nedocílí dokonalé čistoty. Tepelně neopracovaný med je navíc tvrdý jako kámen. Jakmile ho vytočíte, ztuhne a bez toho aniž byste ho zahřáli ho můžete začít akorát tak bagrovat. Žádné nalévání do sklenic se nekoná.
Tady jsme narazili na technický oříšek. Jak dostat tvrdý med bez tepelné úpravy z velkých sudů od včelařů do lahví u nás ve výrobě a dokonce ho u toho i očistit a zbavit zbytků pláství? Jednoduše ho udržujeme v pokojové teplotě (až 3 týdny) a jednou za určitou dobu se ve velké kádi promíchá a čistí speciálními lopatkami. Do lahví ho potom plníme (nebo lépe řečeno tlačíme) kovovými šneky a pak putuje rovnou k vám na stůl. Právě z důvodu technické náročnosti dokážeme zpracovat pouze 30 lahví denně. Stojí nám to za to! Med si uchovává více léčivých látek a chutná božsky. Zkuste sami!
Trendy ve stravování jsou na vzestupu už dlouhá léta a mezi nimi i populární RAW styl, který upřednostňuje potraviny upravované do 40°C. Jestli je u něčeho dobré jíst to za syrova, tak u medu!
V minulosti lidé preferovali jiné druhy medu a to z jednoduchého důvodu, potřebovali sladit něčím příjemným a nevýrazným. Pohankový med zůstával v našich geografických končinách většinou bokem.
Pohankový med vzniká, když včely sbírají nektar z květů pohanky. Ne, není tam uměle přimíchána. Všechny vitamíny včetně B1, B2, B3, C, vápníku a dalších se tam dostávají čistě přírodní cestou. Pohanka není pěstována v tak velkých množstvích, jako jiné zemědělské plodiny, a proto je pohankového medu méně než jiných druhů, snad s výjimkou medovicového medu. Dobrého bývá málo, proto si ho vážíme ze všech medů nejvíce. Má specifickou tmavou barvu, spolehlivě ho ale poznáte podle vůně „venkova“. Silné aroma ale nezastíní jeho jedinečnou karamelovou chuť.
Obsahuje velké množství hořčíku a i tzv. rutin - flavonoidu vitamínů P, pro který je i sama Pohanka k jídlu velmi ceněna. Největší podíl rutinu se však nachází v pohankových květech, proto je ho v medu nejvíce. Účinky pohankového medu vždy využívali zejména národy na východ od nás, Rusové, Ukrajinci a Poláci. Používal se hl. z hlediska cév a žil, jater.. pečuje o ledviny a doporučuje se při prevenci rakoviny. I z toho důvodu ho nabízíme pouze v úpravě RAW, tedy surový a tepelně neopracovaný. Pokud chcete uchovat jeho účinky, vychutnávejte si ho v původním stavu. Do čaje si nechte radši jiné druhy medu.
Kvalitní spánek je dnes základním kamenem zdravého životního stylu. Řada z vás už určitě užívá hořčík v šumivých tabletách nebo kapslích, které teď můžete spolehlivě vyměnit za jednu lžičku Pohankového medu před spaním. Přírodní hořčík totiž bojuje s nervovým vypětím, stresem a svalovou únavou.
Doporučuji všem dohledat si dál na internetu nebo jiných zdrojích dodatečné informace k efektům a unikátnosti Pohankového medu, Pohanky, Rutinu (flavonoid/vitamín P) a přírodnímu Hořčíku, budete velmi překvapeni!
Doporučená terapeutická denní dávka začíná na 1 čaj. lžičce kvalitního medu, pamatujte, med není pro člověka zdrojem nebo náhradou potřebných kalorií, ale spíše léčebným a doplňkovým přírodním produktem terapeutické kvality a síly - přejídání se medem kvůli jeho chuti tedy nemá žádné násobné účinky anebo smysl!
Balení: 750g Složení: 100% RAW včelí med
Krajina Původu: Slovensko
Trvanlivost: Minimálně 3 roky od data plnění (najdete na sklenici)