

Žádné zboží v košíku.
Manukový med v nejvyšší BIO kvalitě, cenově dostupný, bez tepelného znehodnocení a s jednoznačným značením, navíc ve velmi silné verzi (TA Faktor 25+)
Surový med Mānuka obsahuje více než 200 sloučenin a je skvělým zdrojem enzymů, probiotik, minerálů, stopových prvků a silných antioxidantů, mnohonásobně vyšších než v jiných medech.
Med je od pradávna brán za tekuté zlato. Manukový med se navíc vyznačuje výraznými dezinfekčními účinky, má silnou kořeněnou chuť a mnoho cenných látek. Lehce mátová chuť omámí všechny smysly a zaručí dokonalý požitek!
TA faktor: 25+
Země původu: Nový Zéland
Balení: 250g
Značka: Včelí produkty
![]() |
GLS - (Česko, Slovensko) | pátek 21. 3. 2025 |
![]() |
PPL - (Česko, Slovensko) | pátek 21. 3. 2025 |
![]() |
GLS - Výdejní místo | pátek 21. 3. 2025 |
![]() |
PPL - Výdejní místo | pátek 21. 3. 2025 |
![]() |
Zásilkovna - Výdejní misto a Z-BOX (Česko, Slovensko) | pátek 21. 3. 2025 |
![]() |
Balíkovna | pátek 21. 3. 2025 |
![]() |
Osobní odběr - ( Ostrava - Poruba ) | pátek 21. 3. 2025 |
![]() |
Osobní odběr ( Ostrava - Výškovice ) | čtvrtek 20. 3. 2025 |
891,96 Kč bez DPH
Počet | Jedn. cena | Ušetříte | |
---|---|---|---|
3 | 870 Kč | 67 Kč | |
5 + | 847 Kč | 223 Kč |
Tento Manuka med není nijak zahříván a je chráněn před teplotami vyššími než 39°C. Zároveň je při získávání medu brán v potaz ekologický i etický ohled na včelstva a je s nimi zacházeno podle zásad ekologického zemědělství. Včelám se například ponechává dostatek medu, aby nemusely být dokrmovány cukrem. Včely jsou také přeléčovány pouze přírodní cestou například pomocí tymiánového oleje.
Nejlepší je med na lačný žaludek, nikdy s horkým nápojem, nejlépe s vlažným. Lžičku čistého Manuka medu zamíchejte do vlažné vody, nebo mléka a vypijte. Vhodná je i přímá konzumace do úst
Já osobně bych doporučil kombinaci s lžičkou pergy nebo mateří kašičkou.
Tento manukový med se vyznačuje vysokým TA faktorem. „Total Activity“ je hodnota, která je ukazatelem kvality medu. Tento manukový med dosahuje hodnoty TA 25+ a informuje nás o antibakteriální aktivitě (např. TA 25+ má antibakteriální účinek podobný jako 25% roztok fenolu), tedy dezinfekčních účincích medu.
TA faktor se určuje metodou „Agar well diffusion method“. Vzorek medu je nanesen na plochu s bakteriemi a v určitých intervalech se zjišťuje procento usmrcených. Čím vyšší je procento usmrcených bakterií, tím vyšší je dezinfekční účinek, a tedy i TA faktor. Vzorky medu jsou aplikovány na laboratorní Petriho misky a měří se procento bakterií, které byly v kontaktu s medem usmrceny.
Manuka medy běžně pocházejí z Nového Zélandu. Dodavatelem přímo tohoto unikátního manuka medu je Bernard Schneider. Rodák z rakouského Waldviertelu, tedy rodného kraje Johannese Gutmanna, se nicméně rozhodl zapustit kořeny na druhém konci světa, v překrásné hornaté krajině Nového Zélandu.
Bernard včelaří podle principů ekologického zemědělství, včelí varroázu například léčí tymiánovým olejem a na zimu svá včelstva nepřikrmuje cukrem. Včelky získávají nektar z rozlohy zhruba 730 hektarů chráněné přírodní oblasti, z nich odhadem 300 hektarů tvoří lesy, které jsou součástí jeho vlastního zalesňovacího programu. Tento projekt umožňuje kromě lahodného medu i výsadbu nových stromů, péči o jejich zdraví a z globálního pohledu eliminaci CO2 v ovzduší. Bernard tím bojuje také proti vymírání včelstev, a to bez umělých zásahů do přirozeného koloběhu života.
Bernard Schneider med nikdy nevystavuje teplotě vyšší než 40 °C, aby v něm zachoval to nejlepší. Právě k tomu nabádá i zákazníky. Doporučuje med užívat po malých lžičkách, nebo rozmíchat v nápoji, nikdy ale nesmí být horký, jinak byste se ochudili o cenné účinné látky.
Manukou nazývali původní obyvatelé Nového Zélandu stálezelený keř s bíle či růžově kvetoucími květy. Jeho český název je balmín metlatý (lat. Leptospermum scoparium), je příbuzným známého tea tree a i když je dnes jako okrasná rostlinka rozšířený po celém světě, na Novém Zélandu a v Austrálii se mu v hornaté krajině daří nejlépe. Právě z těchto krásných květů sbírají včely neobyčejný nektar plný hodnotných látek bohatých na éterické oleje, který se promění v lahodný med. A ne obyčejný...
Med je od pradávna brán za tekuté zlato. Manukový med se navíc vyznačuje výraznými dezinfekčními účinky, má silnou kořeněnou chuť a mnoho cenných látek. Podobně jako tymiánový med nebo med z vřesu či pohankový med je opravdu velmi hodnotným druhem medu(v průměru jsou Manuka medy nejdražší medy na světovém trhu).
Hodnota MGO udává množství metylglyoxalu (MGO) v medu. Jde o poměrně rozšířenou hodnotu, kterou používá spousta výrobců. Nicméně kvalitu medu nelze určit jen na základě faktoru MGO.
MGO je navíc hodnotou, která je velmi lehce manipulovatelná, ať už tím, že včelky mohou být přikrmovány směsí s obsahem DHA (kyseliny dokosahexaenové), nebo promícháním různých dávek medu. Hodnota MGO reaguje rovněž na zahřátí medu, a to jejím zvýšením. O tomto se samozřejmě koneční spotřebitelé běžně neinformují.
Vysoká hodnota MGO tak neodpovídá našim nárokům na kvalitu medu. Čerstvý manukový med vykazuje hodnoty MGO mezi 60–150 mg/kg, vlivem zahřívání a delšího skladování pak může hodnota dosahovat i 250 či 1000 mg/kg. Takový med je často prodáván velmi draze, nicméně kvůli teplotě i dlouhé době skladování aktivita cenných enzymů klesá. Jde tedy spíše o velký bussiness různých firem a ztracené peníze spotřebitelů.
Další hojně používanou hodnotou je UMF®. Ta popisuje neperoxidovou aktivitu. Počítá se z hodnot DHA (předstupeň MGO), z MGO a leptosperinu (látka, která se vyskytuje pouze v manuce). Při výpočtu hodnoty UMF se nezohledňuje, zda hodnoty MGO nebo DHA bylo docíleno přirozenou cestou.
Účinek medu je možné určit pomocí různých faktorů (TA, UMF, MGO). My jsme se rozhodli pro použití TA faktoru. TA faktor, neboli „total aktivity“ ukazuje právě antibakteriální účinek Manuka medu (např. TA 25+ má antibakteriální účinek podobný jako 25% roztok desinfekce). Za ostatními faktory (UMF, MGO) je jen větší marketingová kampaň. Ale tyto mohou být ovlivněny zahříváním při zpracování nebo dlouho dobou skladován. TA faktor je detekovatelný, měřitelný a nemůže být ovlivňován dalšími faktory ani nijak zmanipulován.
• Na TA hodnotou se nahlíží jako na jedinečnou a nemanipulovatelnou.
• Široké spektrum aktivity manuky nelze vyjádřit pouze hodnotou MGO nebo UMF®, TA faktor oproti dvěma zmíněným odkazuje na komplexní spektrum účinnosti.
• TA hodnota je testem na celkové působení medu. Důkazem původu, že med pochází z jednoho zdroje, je i pylová analýza, kterou pravidelně s každou šarží provádíme.
Maorové, původní polynéské obyvatelstvo Nového Zélandu jsou si dobře vědomi výjimečných vlastností tohoto medu. Manuka med pochází z nektaru květů stromu balmínu metlatého - nazývaný také původním domorodým názvem "Manuka", který roste v hornatých oblastech Nového Zélandu. Potřebuje plno slunce a proto neroste na zastíněných místech. Tato dřevina je pěstována pro své květy a své léčivé účinky.
Včely z jednoho v úlu navštíví denně přes 225 000 květin. Včely nikdy nespí. Včela navštíví 800 květů za hodinu, z jednoho letu při silné snůšce přinese asi 40 mg sladiny, na 1 gram medu musí navštívit 7 000 květů, životní dílo 1 včely je tedy půl čajové lžičky medu, na 1 kg medu uletí včely 280 000 km, tj. 7× kolem rovníku!
Opatrnosti je třeba u osob citlivých na včelí produkty.
Po otevření skladovat v suchu a chladu.
Množství: 250 g
Složení: manuka med bio o účinnosti TA 25+
Certifikace: BIO
Výrobce: SONNENTOR, ČR + Rakousko
Účinky jednotlivých bylin, vitamínů, minerálů i konkrétních výrobků si, prosím, dohledejte sami v herbářích nebo na internetu.
NAŘÍZENÍ KOMISE (EU) č. 432/2012, které platí od 14.12 2012 nám neumožňuje uvádět účinky doplňků stravy (například bylin nebo jejich směsí) na lidský organismus. Výrobci ani prodejci nesmí uvádět jiná než EU schválená zdravotní tvrzení.