- -100 Kč

Žádné položky v košíku.
Matcha je královnou zeleného čaje a vyrábí se kamenným mletím celistvých, speciálně kultivovaných mladých lístků zeleného čaje, které mají vyšší koncentraci antioxidantů a aminokyselin díky specifickému pěstování.
Silný zelený prášek, který funguje jako zdravá antioxidační a energizující superpotravina. Samurajové zkrátka dobře věděli, proč sebou nosit váček s matchou do bitev a na výpravy.
Organická Okumidori Matcha, která vyhrála 3 roky za sebou ocenění nejlepší organická matcha v Japonsku od prestižní minister’s award (to se nikdy v historii žádné značce nepodařilo.
Zelený čaj matcha, mletý, organický. Kutivar Okumidori. Čerstvý, sklizeň 11/23.
Forma/obal/ochrana:jemný prášek v sáčku a v uzaviratelné černé dóze.
Balení: 30g.
Země původu: Japonsko.
Organická kvalita (JAS)
![]() |
GLS - (Česko, Slovensko) | úterý 18. 2. 2025 |
![]() |
PPL - (Česko, Slovensko) | úterý 18. 2. 2025 |
![]() |
GLS - Výdejní místo | úterý 18. 2. 2025 |
![]() |
Zásilkovna - Výdejní misto a Z-BOX (Česko, Slovensko) | úterý 18. 2. 2025 |
![]() |
Balíkovna | úterý 18. 2. 2025 |
![]() |
Osobní odběr - ( Ostrava - Poruba ) | úterý 18. 2. 2025 |
![]() |
Osobní odběr ( Ostrava - Výškovice ) | pondělí 17. 2. 2025 |
1 070,54 Kč bez DPH
OKUMIDORI MATCHA (1A - Ceremoniální) -30g (Japonsko)
V průběhu historie si mniši, samurajští válečníci a japonská elita užívali Matchu jako součást své každodenní rutiny. Například buddhističtí mniši používali Matchu po staletí, aby jim pomohla udržet mentální soustředění a aby jim během dlouhých období meditace poskytla mírnou, dlouhotrvající energii avšak s vnitřním klidem. Během 13. století pak mniši představili Matchu samurajským válečníkům jako nápoj před bitvou pro zvýšení energie a vytrvalosti pro dlouhé boje, se zachováním maximálního soustředění pro tady a teď.
Při pití matchy konzumujeme čajové lístky celé, což nám umožňuje plně využít 100% síly, kterou obsahují. Na rozdíl od pití louhovaného zeleného čaje, kde se extrahuje pouze asi desetina obsažených složek, zatímco zbytek zůstává v listech. Proto obsahuje 1 šálek matchy přibližně tolik živin jako 10 šálků zeleného čaje.
Matcha Okumidori se vyrábí čistě z jediného kultivaru čaje, Okumidori (奥緑), což znamená „sytě/hluboce zelený“ (nebo také „pozdně zelená“). Okumidori je oslavován pro svou velmi zářivou smaragdovou, zelenou barvu. Mezi nejnovějšími kultivary čaje, nabízí Okumidori vyváženou chuť s hlubokým umami v dokonalé harmonii se svěží vůní. Toto organické, ceremoniální nejvyšší vyjádření Matcha Okumidori se vyrábí v krásné oblasti Asahina v prefektuře Shizuoka (původní domovině Okumidori).
Kvůli dosažení lepší chuti a výnosů nenásledují většinou výrobci různých kultivarů a jakostí matcha organické přístupy ekologického zemědělství bez používání chemie, tato Okumidori organická varianta je však chuťově dokonalá a vyvážená, při zachování maximální panenské čistoty a kvality JAS.
- fyzické a psychické povzbuzení, osvěžení těla
- duševní a fyzické schopnosti, kognitivní výkon, vitalita
- tonus
- únava, kognitivní a duševní zdraví, přirozená obranyschopnost
- imunitní systém, koncentrace
- spánek, bdělost
- relaxace, antioxidant
- normální činnost srdce
- metabolismus lipidů
- vylučování vody z organizmu,
- normální stav kostí,
- dentální zdraví,
- normální stav pokožky
- kontrola tělesné hmotnosti
- normální hladina glukózy v krvi
- normální stav zraku
- normální střevní mikroflóra
- normální funkce střevního traktu
Náš organický Okumidori čaj se pěstuje metodou "hifukubai*1", která tradičně potlačuje hořkost (taniny) a zvyšuje chuť (aminokyseliny), výsledkem je čaj s bohatým aroma, výraznou vůní a jemnou chutí a sladkostí.
Oblast Asahina v prefektuře Shizuoka, kde se vyrábí, je však známá nejvyšší úrovní krycí technologie. V posledních letech se s masovostí stalo součástí běžného způsobu pěstování zakrývání sluneční clony využitím levné „studené gázy“/síťovin, které lze opakovaně používat po dlouhou dobu, avšak ve čtvrti
Asahina stále fungují tradiční čajové plantáže pokryté „slámou“ vyrobenou z tkané slámy. Čaj vyrobený touto tradiční krytou kultivací + organická kvalita bez chemikálií a kompletně ruční, náročný proces výroby, pouze 1x v roce z těch nejlepších čajových lístků jsou to, co dělá "UROKO Ogunomidori" nejvyšší třídou japonského čaje vůbec.
Tzv. "1A Metoda", při které je čajová plantáž během růstu pokryta tradičním stínícím materiálem a je po určitou dobu držena mimo světlo zůstává oddaná původní tradici.
Náš pěstitel, poskytuje kromě organické certifikace (pro Japonsko, nikoli EU - certifikace pro EU mají hl. masový dovozci průměrné kvality, kde se to oplatí pro kvantitu importu) zcela transparentní dokumentaci a náhled do celého procesu výroby této prémiové okumidori matchi. Všechny zde zveřejněné fotky jsou autentické a z naší produkce UROKO.
Matcha je široce známá a uznávaná svým výjimečným nutričním profilem, díky kterému je elektrárnou základních vitamínů, minerálů, stopových prvků a antioxidantů. Jedinečný proces kultivace a přípravy matcha zajišťuje, že si čajové lístky zachovají svou plnou nutriční hodnotu a poskytují koncentrovanou dávku zdraví prospěšných látek. Jednou z hlavních vlastností matcha je vysoký obsah antioxidantů - sloučenin, které pomáhají chránit tělo před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály. Hodnota ORAC je zkratka pro Oxygen Radical Absorbance Capacity a je to způsob, jak kvantifikovat, kolik antioxidantů je v látce přítomno. Matcha má mnohem vyšší množství antioxidantů na gram než např. káva – její hodnota ORAC je neuvěřitelných téměř 1300 na jeden gram, což je také mnohem více než u mnoha druhů ovoce a zeleniny s největším obsahem antioxidantů. Matcha obsahuje třídu antioxidantů nazývaných katechiny, zejména epigalokatechin galát (EGCG), který je známý pro své silné zdravotní přínosy. Tyto antioxidanty zachycují volné radikály, snižují poškození buněk a podporují celkovou pohodu (anti-stress, anti-oxidation). Katechiny jsou typem polyfenolu a jsou mj. zdrojem hořkých, svíravých not v chuti charakteristických pro matchu.
K vysokému nutričnímu profilu matcha vysoce přispívá chlorofyl - zelený pigment, kterému matcha vděčí za svou intenzivní zelenou barvu (čím sytější zelenější matcha, tím vyšší obsah). Statistiky ukazují, že matcha obsahuje asi 6x více chlorofylu než zelený čaj. Kromě toho, že je chlorofyl známý jako "rostlinná krev", je jeho molekulární složení velmi podobné hemoglobinu v lidské krvi, který v roce 1930 objevil nositel Nobelovy ceny Hans Fischer.
Kvůli nedostatku výzkumů můžeme jen hádat, kolik možných přínosů pro lidi chlorofyl poskytuje, avšak zatím se prokazatelně osvědčil jako antioxidant, chelátor a okysličovač s protizánětlivými vlastnostmi, který působí v lidském těle jako hemoglobin. Pomáhá budovat a obnovovat červené krvinky a přenášet kyslík po celém těle. Protože činí krev zásaditou, je pro tělo vynikajícím alkalizátorem, který zabraňuje růstu patogenních mikroorganismů, které se běžně vyskytují a prosperují v kyselém prostředí. Díky vysokému obsahu antioxidantů snižuje chlorofyl záněty v těle a příznivě působí na imunitu. Detoxikační vlastnosti chlorofylu pomáhají zbavit tělo škodlivých toxinů a podporují celkovou pohodu. Ve srovnání s jinými zelenými čaji je známo, že matcha má nejvyšší koncentrace díky procesu pěstování ve stínu.
Čajové lístky pěstované ve stínu produkují vyšší hladiny chlorofylu, aminokyselin a antioxidantů, což má za následek silnější a na živiny bohatší nápoj - skutečný zelený elixír.
Bylo zjištěno, že chlorofyl je chelátor - tedy váže se na (a neutralizuje či pomáhá eliminovat) určité toxiny, včetně těžkých kovů, pesticidů a dalších škodlivých sloučenin, které se mohou hromadit v těle. Tím, že pomáhá při odstraňování těchto toxinů, podporuje chlorofyl také játra, což je primární orgán zodpovědný za detoxikaci. Zdravá játra jsou zásadní pro optimální celkové zdraví, protože pomáhají udržovat správné trávení, regulaci hormonů a eliminaci toxinů. Navíc obsah chlorofylu v matchi může také pomoci při podpoře normálního trávení. Je známo, že pomáhá při odstraňování odpadu a podporuje pravidelné vyprazdňování. To může být zvláště přínosné pro jedince, kteří trpí zažívacími problémy nebo se snaží zlepšit svůj mikrobiom.
Kromě toho je matcha bohatým zdrojem vitamínů jako vit C, A, E a K a minerálů jako draslík, vápník, železo.. a jelikož je hořčík ve středu molekuly chlorofylu (jako železo v hemoglobinu), je také dobrým zdrojem tohoto cenného minerálu. Draslík je nezbytný pro udržení správné funkce srdce a rovnováhy elektrolytů, zatímco vápník je zásadní pro silné kosti a zuby. Železo je životně důležité pro přenos kyslíku po celém těle a hořčík podporuje svalovou a nervovou činnost a také produkci energie.
Matcha dále obsahuje lutein, který může pomoci chránit oči. Výzkum předpokládá, že nedostatek luteinu může způsobit únavu očí a zvýšit riziko jejich stárnutí a šedého zákalu. Matcha také obsahuje kyselinu listovou, ta (spolu s vitamínem B12) napomáhá tvorbě červených krvinek a proto má účinek v prevenci anémie.
Jednou z hlavních výhod matcha čaje je jeho schopnost poskytnout okamžitou, přirozenou a trvalou podporu energie bez nervozity a dopadů na CNS, které jsou často spojeny s konzumací kávy a kofeinových stimulačních přípravků, nápojů či energy drinků. Matcha obsahuje v porovnání s nimi jen mírné množství kofeinu, který navíc funguje v synergii s ostatními sloučeninami jako jsou antioxidanty, chlorofyl, l-theanin či minerály a poskytuje tak vyváženější a prodloužené uvolňování energie.
Na rozdíl od kávy nebo energetických nápojů, kde se kofein rychle vstřebává do krevního řečiště, se kofein z matchi uvolňuje postupně díky přítomnosti aminokyselin, zejména l-theaninu, druhu aminokyseliny, která je mj. zodpovědná za osvěžující chuť a sladkost matchi. L-theanin podporuje relaxaci a klid, působí tak dokonale proti potenciálním vedlejším účinkům kofeinu, jako je nervozita a neklid a jeho obsah v matchi tak balancuje.
Výsledkem je, že matcha poskytuje soustředěný a bdělý stav mysli bez typického nárazu (dopadu) spojeného s kofeinem. Kromě trvalé energie zvyšuje matcha duševní jasnost a soustředění. Kombinace elektrolytů, chlorofylu, kofeinu a l-theaninu v matchi stimuluje mozkovou aktivitu, zlepšuje kognitivní funkce, působí neuroprotektivně a zvyšuje rozsah pozornosti. Díky tomu je ideálním nápojem pro jednotlivce, kteří chtějí zvýšit produktivitu nebo se lépe soustředit na náročné úkoly. Chlorofyl navíc pomáhá přivádět kyslík do mozku a těla. Příčinou mnoha neduhů je právě nedostatek průtoku kyslíku. Chlorofyl v matchi tedy mj. balancuje vazokonstričkní (cévy stahující) efekt kofeinu, stejně tak jako l-theanin jeho stimulační efekt.
Matcha může, doslova jako samurajský zelený lektvar - okamžitě poskytnout stabilní energii a duševní jasnost k řešení jakékoli výzvy. Je důležité si uvědomit, že účinky matchi na zvýšení energie se mohou lišit od člověka k člověku, protože roli hraje citlivost na kofein, stav orgánů, nervového systému a individuální metabolismus. Pokud s matchou začínáte nebo máte nízkou toleranci kofeinu, doporučuje se vždy začít s menší velikostí porce a postupně ji podle potřeby zvyšovat. Ať už hledáte zvýšenou bdělost, lepší soustředění nebo zvýšenou produktivitu, matcha poskytne duševní jasnost, aniž by došlo k výkyvům a dopadům spojených s jinými kofeinovými nápoji.
Pro plné využití výhod matchi se doporučuje pít ji po snídani, kdy začínají denní aktivity. Pití matchy před odchodem do práce či na trénink může také pomoci spalovat tuky a zlepšit efektivitu stravy. Tradičně se před pitím matchi může konzumovat i něco malého jako snack.
Kofein v matchi může mít na tělo negativní vliv, pokud si člověk nedává pozor na to, kdy ho konzumuje. Při konzumaci kofeinu před spaním je třeba dávat pozor, protože kofein může narušovat usínání a ztěžovat spánek. Protože účinky kofeinu údajně trvají asi 3 hodiny, nekonzumujte čaj matcha, který obsahuje kofein pro jistotu min 3-4 hodiny před spaním. Efekt je daleko jemnější než například u kávy, mj. díky obsahu l-theaninu a alkalickému působení, avšak citlivé osoby si zkrátka musí toto okno hlídat. Obecně je vhodné neužívat již matchu po 17 hodině.
Kvalitní organická matcha a zelený čaj je jediný přírodní nápoj, který je přirozeně kofeinovaný A ZÁROVEŇ alkalický pro tělo. Není demineralizující.
Káva i většina ostatních čajů, jako je čaj Oolong a černý čaj jsou kyselé, s pH kolem 5 a na tělo také kysele působí. Tato kyselost se navíc ještě zvýší, pokud je přidán cukr a mléko. Nejhorší překyselení a demineralizaci způsobují umělé kofeinové nakopávače, energy drinky a stimulanty, stabilizované často dalšími kyselinami, cukrem či sladidly a aditivy.
Japonsky „Sadō“ nebo „Chadō“. Jeho smyslem je naučit se respektovat ostatní tím, že si potichu připravujeme a užíváme matchu v krásném prostředí. Hostitel pozve lidi do čajového pokoje a přivítá je domácím čajem a občerstvením, aby mohli společně trávit čas. Při vaření čaje je třeba dodržovat některá přísná pravidla, jako je pořadí nástrojů, kterých se dotýkáme, či jak umístit nohy při chůzi a vstupu do čajové místnosti, a každé pravidlo má zvláštní význam. Kromě toho musí hostitel před příchodem hostů pečlivě uklidit čajovou místnost a pečovat o zahradu. Od hostitele se také očekává, že ohromí hosty sezónními květinami a pěknými čajovými dobrotami. Hosté se účastní čajového obřadu s maximální zdvořilostí, aby ukázali hostiteli vděčnost. Tradice čajového obřadu se přenesla do japonské tradiční kultury dodnes. Na japonských středních školách se to studenti učí přímo ve škole nebo klubových aktivitách. V lekcích čajového obřadu se studenti mohou také naučit keramické umění, aranžování květin, architekturu, malbu, jídlo a pití, socializaci atd., protože to vše může být součástí čajového obřadu.
Slavnostní příprava matchi je zábavným i obohacujícím zážitkem, a může být skutečnou meditací a obřadem současně. Dle tradice je pití skutečného čaje matcha opravdu pouze polovinou procesu, druhou polovinou je ona rituální příprava. Jedná se o pozůstatek japonského čajového obřadu, odkud také pochází termíny jako "ceremoniální matcha" a ceremoniální příprava.
Nejikoničtějším a nejdůležitějším nástrojem slavnostní přípravy matchi je metlička. Tato bambusová metlička, nazývaná chasen, je vyrobena z jediného kusu bambusu a 100 jejích malých štětinek se pohybuje ve vodě, aby provzdušňovalo čaj a na povrchu vytvořilo dokonalou pěnu. Důrazně se doporučuje, pokud plánujete pořídit si jen jediný nástroj pro přípravu matchi, měl by to být chasen. Šlehací metličku chasen je totiž nejtěžší nahradit.
Samostatně zakoupíte zde: https://ajemfit.cz/bambusova-matcha-metlicka-chasen-japonsko-1257
Dalším nástrojem pro slavnostní přípravu matchi je hliněná miska neboli chawan. Čawan je nádobí, co se používá při čajovém obřadu k přípravě čaje pro hosta. Chawan miska je vyrobena z husté těžké hlíny. To symbolizuje mj. pocit důležitosti, protože to vyžaduje, aby se držela oběma rukama, což zároveň soustředí pozornost od rušivých vlivů směrem k čaji samotnému. Hustá keramika také dobře udržuje teplo a tedy i teplou matchu. Čajový mistr zpravidla předehřívá chawan před přípravou čaje, aby zajistil, že čaj matcha zůstane teplý. A nakonec také design misky chawan má smysl. Vyšší stěny a povrch usnadňují šlehání čaje metličkou a bez rozlití. Mít tuto čajovou misku je zásadním krokem při přípravě slavnostního matcha čaje.
Samostatně zakoupíte zde: https://ajemfit.cz/matcha-miska-chawan-japonsko-1260
Dalšími běžně užívanými a tradičními nástroji pro autentickou slavnostní přípravu, jsou bambusová lžička chashaku a síto neboli furui o kterém se zřídka mluví, tento nástroj se při čajovém obřadu totiž nevyskytuje přímo, protože prášek matcha se často prosívá již předem. Díky prosévání se matcha vmíchá do vody mnohem rovnoměrněji. Lžička zase slouží k tradičnímu nabírání dávky, pro běžného uživatele však postačí jakákoli lžíce či odměrka, se kterou navíc méně zkušení odměří přesné množství matcha prášku paradoxně snáz.
https://ajemfit.cz/sitko-na-matcha-caj-burui-japonsko-1255
https://ajemfit.cz/bambusova-lzicka-na-matcha-caj-chashaku-1256
Pití čaje bylo poprvé zaznamenáno v Japonsku v 9. století našeho letopočtu. Bylo úzce spjato s kulturní výměnou mezi Japonskem a asijským kontinentem a rozvojem buddhismu. Ve 14. století n. l. se pěstování čaje rozšířilo po Japonsku a vlivný čajový mistr Sen no Rikyū (1522-1591 n. l.) zavedl do konce následujícího století význačná pravidla týkající se čajového obřadu - tradice, která se v Japonsku dodnes praktikuje a která je úzce spjata s hluboce zakořeněnou kulturou země omotenashi (pohostinství/obsluhování hostů).
Existují dva hl. styly přípravy matcha, z nichž oba lze použít při japonském čajovém obřadu. První je častější a to je USUCHA neboli řídký čaj. Druhá se používá při speciálních čajových obřadech a to je KOICHA neboli hustá matcha.
* Krok 1 : Umístěte sítko na horní část misky
* Krok 2 : Přidejte 1 lžičku matchi do sítka
* Krok 3 : Protlačte prášek přes sítko, abyste se zbavili hrudek
* Krok 4 : Přidejte do misky jen tolik vody, aby se vytvořila pasta (volitelný krok, avšak ještě snáze zajistí absenci hrudek)
* Krok 5 : Přidejte cca 70ml vody do misky (cca 70-85 °C) - (celkem na 1 dávku matchi (2g) jde 80-100ml vody)
* Krok 6 : Rozšlehejte čaj. Metličkou vytvořte dokonalou pěnu. (min 15s.) Ihned konzumujte.
* Krok 1 : Umístěte sítko na horní část misky
* Krok 2 : Přidejte 2 lžičky matchi do sítka (ano dvojnásobné množství oproti Usucha)
* Krok 3 : Protlačte prášek přes síto, abyste se zbavili hrudek
* Krok 4 : Přidejte cca 40ml vody do misky (70-85 °C)
* Krok 5 : Smíchejte prášek a vodu v míse, dokud se nevytvoří hustá pasta. Ujistěte se, že jste zcela oškrábali stěny misky.
* Krok 6 : Vypijte pastu matcha.
Na přípravu Matcha Koicha se používá přibližně dvojnásobné množství čaje a poloviční množství vody, výsledná konzistence je tedy mnohem hustší. Má mnohem silnější chuť umami, která může být pro nováčky ve světě matchy až příliš silná.
Čajové obřady nebyly pro samuraje pouze povrchními rituály; byly zakořeněné v jejich každodenní rutině, praxí, která překračovala estetickou hodnotu a sahala až do hluboké spirituality. Tyto ceremonie, spojené s principy harmonie, respektu, čistoty a klidu, jim poskytovaly útočiště, kde se mohli na chvíli osvobodit od napjatých válečných situací. Sdílený zážitek z čajového obřadu utvářel pouta mezi válečníky, podporoval pocit bratrství a upevňoval kodex bušido - cestu válečníka.
Možná to zní paradoxně, že mezi nejhrůznějšími válečníky od doby vikingských berserkerů, patřili průkopníci čajového obřadu. Avšak tato spojitost odrážela jejich identitu založenou na zenovém buddhismu: disciplíně, rituále, očistě a nezištnosti. Samurajové nebyli jenom děsiví, byli kultivovaní. Existují důkazy naznačující, že čajový obřad byl nedílnou součástí jejich tréninku, pomáhající zdokonalit bystrost, soustředění a trpělivost. To je připravovalo na výbušnou akci, kterou byli schopni vyvolat kdykoli. Ačkoliv samurajové již dávno zmizeli a čajový obřad je dnes převážně atrakcí pro turisty, matcha zůstává - nadčasová a věčná.
Samurajové zkrátka dobře věděli, proč sebou nosit váček s matchou do bitev a na výpravy.
Zelený čaj matcha, mletý, organický. Kutivar Okumidori. Čerstvý, sklizeň 11/23.
Forma/obal/ochrana: jemný prášek v sáčku a v uzaviratelné černé dóze.
Hmotnost obsahu: 30g
Země původu: Japonsko
Datum spotřeby: Srpen 2024
Skladování: Chraňte před vysokou teplotou a vlhkostí.
Organická kvalita (JAS)
Normy JAS pro ekologické rostliny a organické zpracované potraviny rostlinného původu byly stanoveny v roce 2000 na základě směrnic pro výrobu, zpracování, označování a uvádění na trh ekologicky vyrobených potravin, které byly přijaty Komisí pro Codex Alimentarius. Logo bio JAS mohou používat pouze registrované podnikatelské subjekty, které byly certifikovány akreditovaným certifikačním orgánem k ověření, že jejich biopotraviny jsou vyráběny v souladu s JAS. Kromě toho je zakázáno prodávat zemědělské produkty a zpracované potraviny jako „Bio potraviny“ s názvy jako „有機“, „Bio“ atd. bez tohoto loga Organic JAS.