Mumio/Shilajit: Vše, co potřebujete vědět o ,,černém zlatu“
Autor:      09/01/2024 23:39:54     Zdraví    Komentáře 0
Mumio/Shilajit: Vše, co potřebujete vědět o ,,černém zlatu“



Mumio je velice vzácná pryskyřice, taktéž známá pod názvem horský dehet nebo „černé zlato“. Díky svým pozitivním účinkům je již po staletí součástí tradiční ájurvédské medicíny –⁠ nauky o životě a dlouhověkosti. Účinky mumia zmiňoval ve svých spisech i nejznámější řecký filosof Aristoteles, který tvrdil, že je nejdokonalejším složeným lékem. Zkušenosti s mumiem sepsal ve slavné encyklopedii i Avicenna. K čemu je mumio? Jsou u něho popsané nežádoucí účinky? Čtěte dál a zjistěte, co je mumio doopravdy za klenot. 


Co je mumio/shilajit?

Mumio je starověká substance, se kterou se můžeme často setkat i pod označením shilajit. Jedná se o velice hutnou tmavou hmotu, která je na omak lepkavá. Charakteristické je svým pachem připomínající asfalt a ostře nahořklou chutí. Snadno se rozpouští ve vodě a díky své konzistenci se začíná rozpouštět již při zahřátí tělesnou teplotou.


Nalezneme ho ve skalních průrvách, trhlinách a v jeskyních. Sbírá se ve vysokých nadmořských výškách v horách střední Asie i okolo 3 000–⁠4 000 m.n.m. Nejčastěji se nacházejí naleziště v oblasti Indie, Tibetu, Číny, ale i Mongolsku či Kyrgyzstánu. Pohoří Himaláje a další oblasti představují krajinu s nejvýše položenými oblastmi na zemi a díky tomuto jedinečnému klimatu obsahuje bohaté množství mikroelementů geologického původu


Mumio je komplexní směs různých organických a anorganických látek. Mimo jiné se v něm nachází vysoké množství aminokyselin a vitamínů.


Z obsahových látek můžeme konkrétně jmenovat:

  • vitamíny převážně skupiny B (B2, B6, B12),

  • organické kyseliny (kyselina benzoová), 

  • makroelementy (vápník, hořčík, draslík, sodík, fosfor),

  • mikroelementy (železo, měď, selen, mangan, zinek, stříbro, mangan, bismut, nikl, kobalt, jód…),

  • aminokyseliny (arginin, histidin, leucin, lysin, glycin, alanin, tyrosin, valin…),

  • pryskyřice,

  • éterické oleje a další…


Samostatně stojí za zmínku kyselina fulvová, která tvoří převážnou část celkového složení mumia. Jedná se o velice důležitou transportní látku, která zajišťuje přenos živin a dalších potřebných látek dovnitř a ven z buněk. 


Přesné složení mumia se odvíjí od konkrétního místa sběru. Proto se do mumia promítají prvky, které převládají v okolí daného místa. 

 




Účinky mumia/shilajitu
Vzhledem k obsahu širokého spektra různorodých látek jak geologického, tak biologického původu, je mumio super substancí s výjimečnými vlastnostmi. Látky v něm se nacházejí v biologické rozpustné formě a jsou tudíž dobře dostupné organismu. Mumio je silný adaptogen, který zvyšuje odolnost organismu proti stresovým situacím. Zlepšuje schopnost organismu přizpůsobit se pozměněným podmínkám a odolávat jim. Má tudíž kombinovaný účinek na všechny orgány. Mumio má silné regenerační schopnosti.


Toto výše uvedené široké spektrum bioaktivních látek nabízí možnost dalšího zkoumání účinků a potencionálního použití v medicíně. Dle dostupných údajů z provedených studií bylo prezentováno, že:

  • pomáhá při onemocnění pohybového aparátu včetně urychlení hojení zlomenin či při vykloubení a pohmoždění kloubu, natažení vazu, napomáhá zrychlení hojení ran,

  • stimuluje imunitní systém a zlepšuje stavy spojené s chronickou únavou,

  • zvyšuje činnost mozku,

  • urychluje regeneraci organismu při různých onemocnění a poranění,

  • má protizánětlivý účinek, zároveň snižuje vzplanutí zánětlivého stavu,

  • působí jako biostimulátor při fyzické zátěži,

  • pomáhá při kožních onemocněních, snižuje svědění, zvyšuje regeneraci kůže po popálení a jinému chemickému poškození,

  • má antioxidační účinek,

  • ovlivňuje hormonální systém, je vhodný při poruchách menstruačního cyklu a jiných gynekologických problémech.



Nežádoucí účinky mumia/shilajitu

Doposud nebyly zjištěny žádné vedlejší nežádoucí účinky v užívání mumia. Nebyla prokázána alergická reakce. Je ale potřeba mít na paměti dodržování zásad správného dávkování. Pokud by se dlouhodobě užívalo vysoké množství této látky či došlo k nárazovému předávkování, mohly by se nežádoucí účinky projevit.


Mumio vs. Shilajit

I když se mumium často označuje také jako shilajit, mezi těmito dvěma druhy skrývá rozdíl, o kterém ne všichni prodejci informují. Shilajit je původem pouze z divokých nepálských Himalájí. Díky tomu je zaručeno, že pochází z nejvýše položených míst s tím nejčistším možným prostředím. Pokud si tedy chcete dopřát to nejlepší, sáhněte po pravém shilajitu.


Pravý shilajit se vyskytuje na trhu ve velmi omezeném množství a jedná se o drahou komoditu. Díky vysoké poptávce tak často můžete narazit na napodobeniny, které se mohou vyrábět z běžné půdy, smíchané s rozpouštědly a uměle přidanými kyselinami. Proto je zde riziko kontaminace těžkými kovy a jinými odpadními látkami. Pravý shilajit je poctivě testován v laboratořích bez zjištěné detekce nebezpečných látek.



Kde tedy pravý shilajit sehnat?

Shilajit z webu https://ajemfit.cz/immortal-shilajit-primal-alchemy-181 disponuje tou nejvyšší kvalitou čistého shilajitu na trhu. Po sběru se dodržuje tradiční ajurvédská forma purifikace (čištění). Tím je tato přírodní pryskyřice důkladně zbavena nežádoucích sedimentů horniny, hlíny a dalších případných nečistot. Purifikace je nejdůležitější předpoklad k bezpečnosti a pravosti prodávaného shilajitu, který zaštiťuje samotná vláda.



Z dostupných údajů ohledně provedených studií shilajitu můžeme zmínit:

1.    Účinek na kardiovaskulární systém: vědeckými studiemi bylo prokázáno, že shilajit může mít potenciál, i díky svým antioxidačním vlastnostem, příznivě působit na srdeční činnost. Pacienti užívali předepsanou dávku shijalitu po dobu 45 dní, což se projevilo pozitivním vlivem na hladinu cholesterolu v krvi. Ten je jinak při dlouhodobé zvýšené hladině v krvi příčinou rozvoje kardiovaskulárních onemocnění, tzn. aterosklerózy.

2.    Posílení imunitního systému: bylo dokázáno, že u pacientů užívajících shilajit se zvýšil počet bílých krvinek, které hrají důležitou roli v imunitním systému. 

3.    Účinek na trávicí systém: výzkumy naznačují, že důležitá složka shilajitu, již zmíněná kyselina fulvová, může napomoci snížit výskyt poruch trávení a s tím související zánět střev. Pomáhá při potížích spojených se zácpou, průjmem či nadměrnou plynatostí. Pozitivně taky ovlivňuje složení střevní mikroflóry. Bohatě osídlené střevní prostředí je pilířem ke správnému fungování imunitního systému.

Napište odpověď