Vitamíny rozpustné ve vodě: Které to jsou?
Autor:      14/02/2024 08:59:43     Zdraví    Komentáře 0
Vitamíny rozpustné ve vodě: Které to jsou?


V kolotoči moderního života, kde každodenní shon dominuje našim rutinám, může být udržení vyvážené a nutričně bohaté stravy skutečnou výzvou. Vitamíny rozpustné ve vodě, základní stavební kameny našeho zdraví, hrají v tomto dynamickém prostředí klíčovou roli. Tyto vitamíny, nezbytné pro širokou škálu tělesných funkcí, od energetického metabolismu po podporu imunitního systému, vyžadují naši nepřetržitou pozornost, aby byly jejich hladiny optimálně udržovány. Tento článek vás provede fascinujícím světem vitamínů rozpustných ve vodě, odhalí jejich tajemství, zdroje a význam doplňků stravy v našem rychlém životním stylu. Připravte se objevit, jak tyto životodárné molekuly mohou pomoci zlepšit vaše zdraví a celkovou pohodu v dnešním světě plném výzev.

Co jsou vitamíny rozpustné ve vodě?

Vitamíny rozpustné ve vodě jsou skupinou esenciálních mikronutrientů, které hrají klíčovou roli v mnoha procesech v našem těle. Jak už název napovídá, tyto vitamíny se rozpouštějí ve vodě a vyznačují se tím, že jsou tělem snadno využitelné. Patří sem vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 a B12) a vitamín C. Díky své rozpustnosti ve vodě jsou tyto vitamíny snadno přijímány do krevního řečiště a mohou být tělem rychle využity. Avšak tato vlastnost má i svou stinnou stránku - tělo nemá schopnost tyto vitamíny dlouhodobě skladovat, a proto je potřeba je pravidelně přijímat z potravou nebo z doplňků stravy.

Rozpustné vitamíny ve vodě hrají nepostradatelnou roli v řadě tělesných procesů. Jsou nezbytné pro energetický metabolismus, podporují imunitní systém, přispívají k tvorbě červených krvinek a zdraví nervového systému. Navíc, díky své rozpustnosti ve vodě, přebytečné množství těchto vitamínů může být jednoduše vyloučeno močí, což snižuje riziko jejich předávkování.


Na druhé straně stojí vitamíny rozpustné v tucích, které zahrnují vitamíny A, D, E a K. Tyto vitamíny vyžadují pro svou absorpci přítomnost tuků a jsou ukládány v tělesných tucích a játrech, odkud mohou být tělem využívány podle potřeby. Díky tomuto způsobu skladování může u vitamínů rozpustných v tucích dojít k jejich akumulaci a potenciálnímu předávkování, pokud jsou přijímány v nadměrných množstvích.

Zásadní rozdíl mezi těmito dvěma skupinami vitamínů tedy spočívá v jejich rozpustnosti, což ovlivňuje jak jejich absorpci, tak způsob, jakým jsou tělem využívány a skladovány. Zatímco vitamíny rozpustné ve vodě musí být přijímány pravidelně, protože tělo si je neukládá, vitamíny rozpustné v tucích mohou být v těle skladovány na delší dobu, což snižuje potřebu jejich denního příjmu. Tato skutečnost má vliv na plánování vyvážené stravy, ve které je potřeba zohlednit obě skupiny vitamínů pro udržení optimálního zdraví.

Přehled vitamínu rozpustných ve vodě

Vitamíny rozpustné ve vodě jsou esenciální živiny, které naše tělo potřebuje pro udržení zdraví a optimálního fungování. Tyto vitamíny, zahrnující skupinu B a vitamín C, mají širokou škálu funkcí v těle - od podpory energetického metabolismu a syntézy DNA, až po posílení imunitního systému a zdraví nervového systému. Jelikož naše tělo si tyto vitamíny neumí dlouhodobě skladovat a mohou být snadno vyloučeny, je důležité zajistit jejich pravidelný příjem prostřednictvím vyvážené stravy nebo doplňků stravy. Pro lepší orientaci v doporučených denních dávkách těchto nezbytných vitamínů jsme připravili přehled, ve kterém jsou všechny hodnoty uvedeny v miligramech. 


Zde je přehled vitamínů rozpustných ve vodě, jejich klíčových funkcí v těle a doporučených denních dávek:


Vitamín

Klíčové funkce

Doporučená denní dávka

B1 (Thiamin)

Energetický metabolismus, nervový systém, funkce srdce

1.1-1.2 mg

B2 (Riboflavin)

Energetický metabolismus, zdraví kůže, zrak

1.1-1.3 mg

B3 (Niacin)

Energetický metabolismus, zdraví kůže, DNA opravy

14-16 mg

B5 (Kyselina pantothenová)

Syntéza a metabolismus tuků, zdraví kůže, imunitní systém

5 mg

B6

Metabolismus aminokyselin, tvorba neurotransmiterů

1.3-1.7 mg

B7 (Biotin)

Metabolismus tuků a sacharidů, zdraví vlasů a kůže

0.03 mg

B9 (Kyselina listová)

Tvorbě DNA, růst buněk, fungování nervového systému

0.4 mg

B12

Tvorbě červených krvinek, nervový systém, metabolismus tuků

0.0024 mg

C (Kyselina askorbová)

Antioxidant, tvorba kolagenu, absorpce železa

75-90 mg


Při doplňování vitamínů skupiny B je často praktické užívat takzvaný B-komplex, který obsahuje všechny vitamíny B v optimálně vyvážených dávkách. Toto je obzvláště výhodné, protože jejich kombinované užívání může být efektivnější než doplňování každého vitamínu zvlášť. B-komplex je navržen tak, aby zajistil dostatečný příjem všech vitamínů B, aniž by došlo k jejich předávkování, což je ideální pro udržení optimálního zdraví a funkce organismu.


Výhody a nevýhody vitamínů rozpustných ve vodě 

Vitamíny rozpustné ve vodě jsou základními stavebními bloky pro udržení zdraví a optimálního fungování našeho těla. Přestože jsou tyto vitamíny pro nás nezbytné, jejich rozpustnost ve vodě přináší specifické výhody i nevýhody. Porozumění těmto aspektům nám umožňuje lépe plánovat naši stravu a příjem doplňků stravy, abychom maximalizovali jejich přínosy a minimalizovali potenciální rizika.


Výhody vitamínů rozpustných ve vodě

1. Snadná absorbce - Vitamíny rozpustné ve vodě jsou snadno absorbovány do krevního oběhu, což umožňuje rychlé využití jejich přínosů.

2. Nižší riziko toxicity - Přebytečné množství těchto vitamínů může být snadno vyloučeno močí, což snižuje riziko toxicity.

3. Podpora metabolismu, imunitního systému a nervového systému - Hrají zásadní roli v metabolických procesech, pomáhají přeměňovat potravu na energii. Vitamín C je známý svým příznivým vlivem na imunitní systém. Skupina B vitamínů je klíčová pro udržení zdravého nervového systému a psychické pohody.

Nevýhody vitamínů rozpustných ve vodě

1. Potřeba pravidelného příjmu- Tělo si tyto vitamíny neukládá, což vyžaduje jejich pravidelný příjem.

2. Možnost rychlého vyplavování - Při vysokém příjmu vody může dojít k rychlejšímu vyloučení těchto vitamínů, což zvyšuje riziko jejich nedostatku.

3. Citlivost na úpravu potravin - Vitamíny rozpustné ve vodě mohou být z potravin odstraněny během vaření nebo dlouhodobého skladování.


Zdroje vitamínů rozpustných ve vodě

Vitamíny skupiny B a vitamín C, které jsou rozpustné ve vodě, se nacházejí v širokém spektru potravin, což umožňuje jejich snadnou integraci do každodenní stravy. Zde jsou některé z nejbohatších zdrojů těchto vitamínů:

Vitamíny skupiny B

  • 1. Celozrnné obiloviny - bohaté na vitamíny B1, B2, B3 a B5. Příkladem mohou být ovesné vločky, pšeničné klíčky, celozrnný chléb a hnědá rýže.

  • 2. Maso a drůbež - zejména játra jsou vynikajícím zdrojem vitamínů B2, B3, B5, B6 a B12. Kuřecí, hovězí a vepřové maso také poskytují řadu B-vitaminů.

  • 3. Vejce - jsou dobrým zdrojem B2 (riboflavinu) a B12, stejně jako biotinu (B7) a B5 (kyseliny pantothenové).

  • 4. Mléčné výrobky - mléko, jogurt a sýry jsou skvělými zdroji B2 a B12.

  • 5. Luštěniny a ořechy - čočka, fazole, cizrna a ořechy (například mandle a vlašské ořechy) jsou bohaté na B1, B6, niacin (B3) a kyselinu listovou (B9).

  • 6. Zelená listová zelenina - jako je špenát, kapusta a brokolice, jsou významnými zdroji B9 (kyseliny listové).

  • 7. Ryby a mořské plody - losos, tuňák a sardinky jsou bohaté na B12 a niacin.


Vitamín C:

  • 1. Citrusové plody - jako jsou pomeranče, citrony a grepfruity, jsou známé svým vysokým obsahem vitamínu C.

  • 2. Červená a zelená paprika - patří mezi nejbohatší zdroje vitamínu C, přičemž červená paprika obsahuje více vitamínu C než zelená.

  • 3. Kiwi, jahody a melouny - jsou dalšími ovocnými zdroji, které jsou vynikajícími dodavateli vitamínu C.

  • 4. Zelená listová zelenina - brokolice, bruselské klíčky a špenát také poskytují dobré množství vitamínu C.

  • 5. Rajčata - jak čerstvá, tak i zpracovaná ve formě šťávy, jsou dobrým zdrojem vitamínu C.


Zajímavostí je, že přestože je třeba tyto vitamíny pravidelně doplňovat kvůli jejich rozpustnosti ve vodě a omezené schopnosti těla je skladovat,
bohatá a vyvážená strava poskytuje dostatečné množství těchto důležitých živin pro podporu zdravého životního stylu.

Doplňky stravy

Doplňky stravy můžou být ideálním řešením pro zajištění dostatečného příjmu vitamínů rozpustných ve vodě, zejména v situacích, kdy je z nějakého důvodu obtížné pokrýt denní potřebu těchto živin pouze prostřednictvím stravy. To může být způsobeno moderním životním stylem, který často neumožňuje pravidelnou konzumaci čerstvých a vyvážených jídel. Doplňky jsou také ideálním řešením pro vegetariány a vegany. 

Doplněk stravy nabízí pohodlný a efektivní způsob, jak zajistit, že tělo získává všechny potřebné vitamíny pro své optimální fungování. Tyto doplňky, nabízené ve formě tablet, kapslí, prášků či tekutin. Navíc, vzhledem k tomu, že vitamíny rozpustné ve vodě mají omezenou schopnost akumulace v těle a jejich přebytek se vylučuje močí, riziko předávkování je relativně nízké.


TIP: Pokud hledáte kvalitní doplňky stravy, neváhejte se podívat na naši nabídku Vitamínu C a Vitamínu B, které jsou pečlivě vybírány tak, aby podpořily vaše zdraví a zlepšily vaši celkovou pohodu.



Vitamíny rozpustné ve vodě jsou klíčový hráči, kteří podporují široké spektrum životně důležitých funkcí. Jak jsme prozkoumali, jejich pravidelný příjem skrze pestrou a vyváženou stravu, doplněnou o strategické užívání doplňků stravy tam, může významně přispět k naší celkové vitalitě a odolnosti vůči nemocem.


Zdroje

(1) Mikkelsen K, Stojanovska L, Apostolopoulos V. The Effects of Vitamin B in Depression. Curr Med Chem. 2016;23(38):4317-4337. doi: 10.2174/0929867323666160920110810. PMID: 27655070. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27655070/ 

(2) Padayatty SJ, Levine M. Vitamin C: the known and the unknown and Goldilocks. Oral Dis. 2016 Sep;22(6):463-93. doi: 10.1111/odi.12446. Epub 2016 Apr 14. PMID: 26808119; PMCID: PMC4959991. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26808119/ 

(3) Said HM. Intestinal absorption of water-soluble vitamins in health and disease. Biochem J. 2011 Aug 1;437(3):357-72. doi: 10.1042/BJ20110326. PMID: 21749321; PMCID: PMC4049159. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21749321/ 

(4) Konings EJ; Committee on Food Nutrition. Water-soluble vitamins. J AOAC Int. 2006 Jan-Feb;89(1):285-8. PMID: 16512258. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16512258/ 

(5) Nzip.cz. Vitamíny rozpustné ve vodě https://www.nzip.cz/rejstrikovy-pojem/3052

Související produkty

Liposomální vitamín C -60 kapslí (DR. MERCOLA)
vitaminy-antioxidanty
Liposomální vitamín C -60 kapslí (DR. MERCOLA)
Liposomální vitamín C zpracován inovativní technologií Licaps pro optimální absorbci. Od předního světového kvalitního výrobce s více než stoletou...
Liposomální vitamín C zpracován inovativní technologií Licaps pro optimální absorbci.
Skladem
499 Kč Cena
B-komplex s Benfotiaminem -60 kapslí (DR. MERCOLA)
vitaminy-antioxidanty
B-komplex s Benfotiaminem (DR. MERCOLA)
Obsahuje v tucích rozpustný benfotiamin, který může snáze procházet buněčnými membránami, což zvyšuje biologickou dostupnost thiaminu a buněčnou...
Účinky vitamínů B souvisí s energetickým metabolismem, nervovými funkcemi a psychickou kondicí.
Skladem
949 Kč Cena
Fermentovaný B-Komplex (PREMIER RESEARCH LAB)
vitaminy-antioxidanty
Fermentovaný B-Komplex (PREMIER RESEARCH LAB)
Tento produkt je první v oboru výživy - s nikdy předtím dostupnými probioticky fermentovanými vitamíny B. Tento produkt obsahuje vysoce energetický...
První B-Komplex v oboru výživy s nikdy předtím dostupnými probioticky fermentovanými vitamíny B.
Skladem
980 Kč Cena
Cyklosomový Liposomálni Vitamín C -200 tablet
vitaminy-antioxidanty
Cyklosomový Liposomálni Vitamín C -200 tablet
Nejnovější technologie/receptura Cyklosomové liposomálni absorbce s nejlepší vstřebatelností na trhu. Nová cyklosomová liposomální receptura nabízí...
Nejnovější technologie cyklosomové liposomálni absorbce s nejlepší vstřebatelností na trhu.
Skladem
1 099 Kč Cena

Napište odpověď