Cordyceps sinensis: Zabijácká houba s pozitivními účinky
Autor:      24/09/2023 20:14:03     Sexualita    Komentáře 0
Cordyceps sinensis: Zabijácká houba s pozitivními účinky

Cordyceps sinensis, neboli housenice čínská, je klenot tradiční čínské medicíny, o kterém se datují zkušenosti v užívání již po staletí. Je to zázračná houba s blahodárnými účinky na organismus, která byla hojně konzumována i královskou rodinou a dalšími významnými lidmi ve společnosti. Jaké má Cordyceps potenciální účinky? Byly do dnešní doby prezentovány nežádoucí účinky při správném užívání této houby? Pojďte se dozvědět více...

Co je Cordyceps?

Cordyceps sinensis je parazitární houba napadající nejčastěji larvy hmyzu č i jiné členovce. Původem se nachází ve vysokohorských nadmořských výškách Himálájské oblasti na území Číny, Tibetu, Bhútánu a Nepálu. Je zařazená na červený seznam ohrožených druhů. V přírodě se jedná o unikátní jev, kdy se výtrusy těchto hub šíří větrem a později se dostávají do půdy, kde čekají na svého hostitele v podobě housenek. Spory těchto hub se zejména v teplém období dostávají z půdy dostávají do těla housenek, které se zavrtávají do půdy a živí se okolní vegetací.

Housenka slouží houbě jako ochranná schránka, zároveň jako poskytovatel životně důležitých živin. Ta se posléze připravuje na své poslední vývojové stádium, kdy v půdě zaujme hlavovou částí polohu vzhůru a je to zároveň její konec. Houba se v jejím těle postupně zvětšuje, napadá orgány, prorůstá celým tělem až tyto unikátní vlastnosti z Cordyceps sinensis dělají nejdražší houbu na světě.

Jelikož se jedná v přírodě o velmi vzácný druh, je Cordyceps předmětem dalšího zkoumání. Doposud bylo identifikováno přes 400 druhů rodu Cordyceps a z něho extrahováno mnoho zajímavých sloučenin.



Pravý divoký Cordyceps obsahuje více než 600 bioaktivních látek. Z těch nejznámějších můžeme zmínit:

1. Mastné kyseliny – housenice obsahuje přes 28 nasycených a nenasycených mastných kyselin. Z takového množství můžeme jmenovat kyselinu olejovou, stearovou, palmitovou, linoleovou, kristovou, laurovou. Jsou nesmírně důležité pro správnou funkci organismu. Mastné kyseliny jsou součástí základního stavebního kamene organismu a to tuků. Syntetizují se z nich i další důležité látky v těle. V jednotlivých buňkách vážou receptory, které ovlivňují metabolismus. Mastné kyseliny přispívají ke správné činnosti srdce a mozku. Působí na imunitní systém, podporují hormonální látky a ovlivňují plodnost, mají protizánětlivý efekt. Z výše zmíněných má např. kyselina palmitová účinek na receptory buněk slinivky břišní. Tato žláza je důležitá pro tvorbu inzulinu, který se uvolňuje do krevního oběhu a reguluje množství glukózy v krvi. Proto je u housenice předpoklad účinku na snížení hladiny glykémie v krvi.

2. Steroly – jsou organické látky ze skupiny steroidů. Nacházejí se v rostlinách a houbách jako fytosteroly a mykosteroly. Strukturou se podobají cholesterolu. Housenice obsahuje např. ergosterol, sitosterol, campesterol či cholesterol. Fytosteroly mají účinek na snížení hladiny cholesterolu v krvi. Byly zkoumány účinky s pozitivním dopadem na imunitní systém při autoimunitním onemocnění ledvin. Účinek je také spojován s podpořením regeneraci ledvin.

3. Aminokyseliny – cordyceps obsahuje na 18 druhů aminokyselin včetně esenciálních, které si tělo nedokáže samo nasyntetizovat, proto je nutné je doplňovat. Z obsahu aminokyselin můžeme jmenovat např. tryptofan, který se v těle dále přeměňuje na serotonin či melatonin. Serotonin je významný přenašeč nervového vzruchu v centrálním nervovém systému. Při jeho nedostatku může docházet ke změně nálad, vyšší podrážděnosti, vzniku deprese, což může vést až k celkové agresivitě. Cordyceps obsahuje i velké množství polypeptidů, co jsou složitější struktury aminokyselin. Jsou pojmenované jako cordyceamidy, cordyminy nebo cordycedipeptidy. Tyto látky dokážou působit protizánětlivě, regulovat krevní tlak nebo působit na volné radikály v těle.

4. Nukleotidy – jsou základní stavební kameny výše zmíněných nukleotidů. Od nich se liší tím, že ve své struktuře neobsahují kyselinu fosforečnou. Můžeme zde najít adenosin, guanosin, cytidin, inosin, adenin, guanin nebo kordycepin. Tyto látky napomáhají snižovat množství volných radikálů a působí na imunitní systém. Dále by se kordycepin mohl využít ke snižování rozvoji aterosklerózy nebo při chronickém srdečním selhání.

5. Polysacharidy – jsou látky, které se skládají z většího množství podjednotek sacharidů. Jsou to velice významné bioaktivní látky. Vykazují silnou antioxidační a protizánětlivou aktivitu. Taky dokážou snížit hladinu cholesterolu a glykémie v krvi.

6. Minerály a stopové prvky- železo, zinek, selen, měď, mangan a v hojném zastoupení taky hořčík, vápník, sodík a draslík. Mimo jiné obsahuje velké množství alkaloidů, vitamínů, antioxidantů, flavonoidů a dalších.

Jaké jsou potencionální účinky Cordycepsu?

Toto výše uvedené široké spektrum bioaktivních látek nabízí možnost dalšího zkoumání účinků a potencionálního použití v medicíně. Dle dostupných údajů z provedených studií bylo prezentováno, že má účinek:
  

  • 1) hepatoprotektivní – v provedených klinických testech byl zkoumán účinek polysacharidů Cordyceps při virových onemocněních hepatitidy skupiny B a C, taktéž při jaterní fibróze. Účinky byly také zkoumány společně s účinnou látkou lamivudin, která se hojně využívala při léčbě již umíněné hepatitidy B. Studie prokázala, že pacienti, kteří lamivudin užívali společně s Cordyceps měli daleko lepší výsledky léčby než ti, kterým byl podán pouze lék lamivudin.
  • 2) nefroprotektivní – byl zkoumán ochranný účinek při toxickém poškození ledvin a při jejím chronickým selháním.
  • 3) hypoglykemický – v biologicých testech u geneticky upravených laboratorních myší byla prokázána po podání silná aktivita na snížení hladiny cukru v krvi.
  • 4) hypocholesterolémický –zkoumaný extrakt podhoubí z Cordyceps vykazoval snížení koncentrace celkového cholesterolu v krvi včetně cholesterolu jak s nízkou, tak i vysokou hustotou.




Jelikož je většina těchto studií prováděna pokusy na laboratorních myší, je zkoumání účinku Cordyceps na člověka otázkou budoucnosti. Proto v tuto chvíli nelze jasně potvrdit její účinky. I tak je nicméně slibným předmětem dalšího zkoumání vzhledem k rozmanitému obsahu přírodních látek i přes to, že mnoho z nich doposud nebylo identifikováno.

Shrnutí účinků Cordycepsu

I když nejsou momentálně doložené spolehlivé lékařské tvrzení o účincích této houby, lze předpokládat, že může pomoci s potížemi jako jsou:

    •    onemocnění ledvin
    •   dýchací cesty
    •    podpora imunitního systému
    •    onemocnění jater
    •  pomáhá při úzkosti
    •    zlepšuje náladu
    •    podpora produkce testosteronu a libida u mužů i žen
    •    snižování cholesterolu v krvi
    •    zvýšení sportovního výkonu a vytrvalosti
    •    zrychlení regenerace organismu,
    •    snížení alergických reakcí
    •    přírodní antibiotikum
    •  kardiovaskulární problémy
    •    zpomalení stárnutí
    •    snížení stresu a zvýšení odolnosti organismu
    •  snížení zánětu v těle
    •    zmírňuje menstruační problémy

Pravý divoký Cordyceps nebo umělá kultivace?

Toto unikátní spojení rostlinné a živočišné říše má velice silné postavení v tradiční čínské i tibetské medicíně již po staletí. Pravý divoký Cordyceps se sbírá ručně bez použití nástrojů tak, aby nebyly dotčené náhorní plošiny okolo skoro 4 000 m.n.m., kde se dá nalézt. Jelikož se této houbě nejvíce daří právě v drsném chladném himalájském klimatu, je její sběr velice vzácný a silně regulovaný. V těchto podmínkách je sběr tak náročný, že ho se provádí za přísných podmínek. Ke sběru jsou povoláni zkušení místní obyvatelé, kteří jsou schváleni vládou a vycvičeni ke speciální ruční technice.

Dále je sběr povolen pouze v určité části roku, nejlépe v období května a června, kdy je zajištěno období po rozptýlení spor do okolní půdy, aby započala nové reprodukční období.  Tímto se vláda snaží ochránit  místní vegetaci a zajistit udržitelnost sběru tohoto unikátu. Díky tomu se nachází pravý Cordyceps na trhu ve velmi omezeném množství a má vysokou prodejní cenu. V návaznosti na jeho stále se zvyšující poptávku vznikla snaha ho kultivovat uměle v laboratořích. Masová výroba by tak snížila jeho počáteční náklady a zároveň prodejcům zvýšila zisk. Nicméně by zde převyšovala kvantita nad kvalitou samotného divokého Cordycepsu, protože se zatím spolehlivě žádná umělá produkce v laboratořích nevyrovná původnímu specifickému prostředí této houby, kde ji dokážeme nalézt.



Užívání Cordycepsu

1) Hotové kapsle

Pravý divoký Cordyceps lze namlít a podávat v kapslích. Díky tomu má v těle rychlejší vstřebatelnost a využití stejně jako při přímé konzumaci. Je vhodný pro ty, které se chtějí vyhnout přímé konzumaci surového Cordycepsu. Doporučuje se užívat 1-2 kapsle, které se zapijí sklenicí čisté vody. Kapsle jsou k dostání zde: https://ajemfit.cz/divoky-cordyceps-sinensis-bhutan-30-kapsli-222

2) Přímá konzumace

Za nejvíce efektivní se doporučuje provádět výluh této houby. Výluh se získává po předchozím přelitím studenou vodou a ponecháním ideálně po dobu 30 minut v uzavřené skleněné nádobě, než se finálně přecedí. Běžně se pro tento účel používají 2-3 kusy na půl až jeden litr vody. Jednak se vypije výluh, zároveň se zkonzumuje celý Cordyceps pomalým žvýkáním.
Další metodou užívání je pouze samotné žvýkání surového Cordycepsu. Produkt je k dostání zde: https://ajemfit.cz/a-pravy-divoky-cordyceps-sinensis-5g-bhutan-221



Na našem e-shopu nabízíme 100% čistý divoký Cordyceps sinensis nejvyšší kvality. Ten je sbírán ručně a bez použití nástrojů. Sběr striktně splňuje ochranné nařízení královské vlády. Jedná se o legální, registrovaný a kontrolovaný sběr, který je povolen pouze v určitém měsíci v roce.


Použité zdroje:

    • https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.2042-7158.2012.01601.x
    • https://www.researchgate.net/publication/275724177_The_Chemical_Constituents_and_Pharmacological_Actions_of_Cordyceps_sinensis
    •  https://www.salviaparadise.cz/herbar-rostlin-housenice-cinska-cordyceps-sinensis-c-736_1176.html
    •    https://www.superionherbs.cz/cordyceps-sinensis-popis/
    •  https://www.blendea.cz/profil-cordyceps/ 
    •  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18803231
    •  https://cs.wikipedia.org/wiki/Housenice_č%C3%ADnská
    •   https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464621005582
    •  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK92758/
    •  https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/575063/

Napište odpověď