Maca peruánská: Objevte účinky této superpotraviny a naučte se ji využít
Autor:      02/02/2024 12:10:11     Zdraví , Fitness a Sport , Sexualita    Komentáře 0
Maca peruánská: Objevte účinky této superpotraviny a naučte se ji využít



Maca peruánská, známá také jako "řeřicha peruánská", je fascinující rostlina, která se tajemně zvedá z drsných, vysokohorských plání And a ukrývá v sobě tisíciletou historii i moderní vědecké záhady. Tato odolná bulvovitá rostlina, obdařená schopností přežít v extrémních podmínkách, kde máloco jiného roste, je nejen kulturním pokladem Peru, ale v posledních letech se stala fenoménem celosvětového zájmu. Od podpory energie, přes zlepšení sexuálních funkcí, až po vyrovnávání hormonální rovnováhy – maca peruánská nabízí širokou paletu možností užití, které přitahují pozornost vědců, zdravotnických odborníků i běžných konzument.

Co je maca peruánská?

Maca peruánská (Lepidium meyenii), známá také pod českým názvem jako řeřicha peruánská, je jedinečná rostlina z bohatého rodu řeřich. Co ji odlišuje od ostatních příbuzných rostlin, je její neobvyklá anatomická vlastnost - místo tradičního kořene má maca bulvu. Tato bulva je klíčovým prvkem, který obsahuje většinu účinných látek a výživových hodnot rostliny. Existují různé druhy macy, přičemž každá má odlišnou barvu a potenciálně i odlišné účinky. Nejčastějšími typy jsou červená, černá a žlutá maca.

Původ a pěstování:

Maca peruánská má původ v Andách v Peru, kde se pěstuje již po tisíce let. Roste ve vysokých nadmořských výškách, obvykle nad 4 000 metrů, což ji činí jednou z mála rostlin schopných přežít v tak extrémních podmínkách. Je odolná vůči silnému větru, intenzivnímu slunečnímu záření a častým teplotním výkyvům, což svědčí o její výjimečné odolnosti. Obyvatelé And tradičně používali macu jako potravu nebo jako lék k léčbě respiračních onemocnění a revmatických onemocnění. [1]



Účinné látky a potenciální zdravotní přínosy

Maca obsahuje řadu účinných látek, včetně flavonoidů, alkaloidů, taninů a různých vitamínů a minerálů. Je bohatá na bílkoviny a vlákninu, obsahuje také významné množství železa a jódu, stejně jako vitamíny B1, B2, B6 a vitamin C. Mezi hlavní přínosy macy patří podpora energie a výdrže, zlepšení sexuální funkce a plodnosti, zvýšení libida a potenciální zlepšení nálady a snížení symptomů menopauzy.  Vědecké studie však tyto přínosy stále zkoumají a nejsou dosud jednoznačně prokázány.

Účinky maca

Maca peruánská je tradiční andská rostlina, která je v posledních letech středem pozornosti díky svým potenciálním prospěšným účinkům na fyzické a duševní zdraví. Tato rostlina, pěstovaná ve vysokých nadmořských výškách v Peru, je ceněna nejen místními obyvateli, ale i v mnoha dalších částech světa pro své významné zdravotní přínosy. Zde je přehled hlavních účinků macy peruánské:

  • Podpora energie a výdrže: Jedním z nejznámějších účinků macy je její schopnost zvýšit energetickou hladinu a fyzickou výdrž. To ji činí oblíbeným doplňkem mezi sportovci a lidmi, kteří hledají přirozený způsob, jak zlepšit svou výkonnost a odolnost.

  • Zlepšení sexuální funkce: Maca je často spojována s pozitivním vlivem na sexuální zdraví, včetně zvýšení libida, zlepšení erektilní funkce a celkového sexuálního zdraví. Je oblíbená jako přírodní afrodiziakum. Studie z roku 2020 zjistila, že užívání 2 gramů (g) macy denně po dobu 12 týdnů významně zlepšilo koncentraci spermatu ve srovnání s léčbou placebem. Mezi léčenou skupinou a skupinou s placebem však nebyl žádný významný rozdíl v pohyblivosti spermií. [2]

  • Hormonální rovnováha: Existují náznaky, že maca může pomáhat vyrovnávat hormony v těle, což je zvláště užitečné pro ženy v menopauze [3] nebo pro ty, kteří trpí hormonálními nerovnováhami.


  • Duševní zdraví a nálada: Maca může mít také pozitivní vliv na duševní zdraví, včetně snižování úzkosti a depresivních symptomů. Některé studie naznačují, že může pomoci zlepšit náladu a celkovou psychickou pohodu.

  • Podpora plodnosti: Tradičně byla maca používána pro zvýšení plodnosti, a některé výzkumy naznačují, že může pozitivně ovlivňovat spermii a celkovou reprodukční zdraví u mužů.

  • Výživové hodnoty: Maca je bohatá na výživné látky, včetně bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů, což přispívá k jejímu celkovému pozitivnímu vlivu na zdraví.

  • Podpora imunitního systému: Díky svému bohatému složení vitamínů a minerálů může maca podporovat imunitní systém a celkové zdraví těla.

Užívání macy

Maca peruánská, s jejími rozmanitými potenciálními zdravotními přínosy, se stala populárním doplňkem stravy po celém světě. Její užívání je však nutné provádět s rozvahou a vhodně zařadit do denního režimu. Obvykle se maca konzumuje ve formě prášku, který lze přidávat do smoothies, cereálií nebo jiných pokrmů, a je také dostupná v kapslích nebo tabletách pro snadnější dávkování. Důležité je věnovat pozornost doporučenému množství, jelikož, stejně jako u všech doplňků stravy, i zde platí, že více nemusí nutně znamenat lepší. 

Jaké jsou možnosti konzumace macy

Maca peruánská je dostupná v různých formách, což umožňuje lidem vybrat si způsob konzumace, který nejlépe vyhovuje jejich životnímu stylu a preferencím. Zde jsou hlavní možnosti konzumace macy:



  • Prášek: Možná nejpopulárnější forma macy je prášek, který lze snadno přidávat do různých pokrmů. Je vhodný pro přimíchání do smoothie, ovocných šťáv, jogurtů nebo cereálií. Prášek může být také použit v pečení nebo přidán do polévek a omáček pro zvýšení nutriční hodnoty.

  • Kapsle/tablety: Pro ty, kteří dávají přednost pohodlí a přesnému dávkování, jsou kapsle nebo tablety ideální. Tato forma je vhodná pro lidi, kteří jsou na cestách nebo kteří nemají čas či chuť macu připravovat jako součást jídla.

  • Tekuté extrakty: Maca je dostupná také ve formě tekutých extraktů, které poskytují koncentrovanou formu účinných látek. Tyto extrakty lze přidávat do nápojů nebo konzumovat přímo.

  • Čaje: Někdy je možné najít macu ve formě čajových sáčků nebo jako součást bylinných směsí, což je další příjemná a uklidňující forma konzumace.

Nezávisle na formě, ve které macu užíváte, je důležité dbát na doporučené dávkování a být si vědom možných interakcí s léky nebo zdravotními stavy. Vždy je dobré konzultovat užívání macy s lékařem nebo kvalifikovaným zdravotnickým pracovníkem, zejména pokud jste těhotná, kojící nebo užíváte jiné léky.

Další způsoby použití - recepty 

Maca peruánská je nejen nutričně bohatý doplněk stravy, ale také skvělá ingredience, kterou lze začlenit do mnoha receptů. Kromě přidávání macy do smoothie nebo cereálií, existuje celá řada dalších způsobů, jak ji využít ve vaření a přípravě nápojů. Zde je několik nápadů, včetně receptu na maca smoothie:

1. Maca smoothie

  • Ingredience: 1 banán, 1 lžíce macy v prášku, 1 šálek mandlového mléka (nebo jiného mléka podle výběru), 1 lžička medu nebo javorového sirupu (pro sladkost), hrst ledových kostek, případně hrst čerstvého špenátu nebo jiné zeleniny pro zvýšení nutriční hodnoty.

  • Postup: Všechny ingredience vložte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladký a krémový nápoj. Podávejte ihned.



2. Energetické kuličky s macou

  • Ingredience: Ovesné vločky, mleté mandle, maca v prášku, med, trocha kokosového oleje, kokos nebo kakao na obalení.

  • Postup: Smíchejte ovesné vločky, mleté mandle, macu v prášku a med s trochou kokosového oleje, aby vznikla směs, kterou lze tvarovat. Vytvořte z ní kuličky a obalte je v kokosu nebo kakau pro extra chuť.

3. Ovesná kaše s macou

  • Ingredience: Vaše oblíbená ovesná kaše, 1 lžíce macy v prášku.

  • Postup: Připravte ovesnou kaši podle vašeho oblíbeného receptu a přidejte lžíci macy. Maca dodá kaši jemnou oříškovou chuť a zvýší její nutriční hodnotu.

4. Dresink na saláty

  • Ingredience: Maca v prášku, olivový olej, citronová šťáva, med, sůl a pepř.

  • Postup: Smíchejte macu s olivovým olejem, citronovou šťávou a medem. Dochuťte solí a pepřem podle chuti. Tento dresink je ideální pro zdravé a chutné saláty.



Při používání macy v receptech je důležité pamatovat na to, že
její chuť může být dosti výrazná, proto ji přidávejte postupně a vždy ochutnejte. Maca je skvělým způsobem, jak zvýšit nutriční hodnotu jídel a nápojů, zároveň však doporučujeme sledovat celkový příjem, abyste nepřekročili doporučenou denní dávku.

Doporučené dávkování 

Doporučený denní příjem macy peruánské, založený na vědeckých studiích využívajících prášek z kořene, je obvykle v rozmezí 1500–3000 mg (tedy 1,5–3 gramy) sušeného prášku denně [4]. Toto množství je považováno za bezpečné a efektivní pro většinu lidí a je často používáno v klinických studiích zkoumajících účinky macy. Nejdůležitější je však dodržovat pokyny výrobce na konkretnim doplňku stravy. 

Při začlenění macy do stravy je doporučeno začít s nižší dávkou a postupně ji zvyšovat, aby se tělo mohlo přizpůsobit. Také je vždy důležité sledovat jakékoli nežádoucí reakce a v případě potřeby upravit dávkování nebo konzultovat s lékařem.

Za jak dlouho začne maca působit?

Doba, za kterou začne maca peruánská působit, se může výrazně lišit od člověka k člověku, a závisí také na řadě faktorů, jako je zdravotní stav, životní styl, strava a dávkování macy. Obecně platí, že účinky macy nejsou okamžité a mohou se objevit postupně.

  • Krátkodobé účinky: Někteří lidé mohou pocítit zvýšení energie nebo výdrže již během několika dní užívání macy. Toto je obvykle jedna z prvních zaznamenaných změn.

  • Dlouhodobé účinky: Jiné účinky, jako je hormonální rovnováha, zlepšení sexuální funkce, nebo celkové zlepšení zdravotního stavu, mohou vyžadovat delší dobu užívání, často několik týdnů až měsíců, než se projeví. 

Je důležité si uvědomit, že doplňky stravy, jako je maca, nejsou léčiva a působí spíše postupně než okamžitě. Pro dosažení nejlepších výsledků je doporučeno užívat macu pravidelně a v souladu s doporučeným dávkováním. 

Jaké jsou nežádoucí účinky macy?

Maca peruánská, přestože je obecně považována za bezpečnou a dobře tolerovanou, může v některých případech způsobovat nežádoucí účinky. Většina těchto vedlejších účinků je mírná a vyskytuje se pouze u malého procenta uživatelů. Mezi nejčastější patří zažívací problémy, jako je nadýmání, plynatost nebo lehká nevolnost, zejména při zahájení užívání nebo při vysokých dávkách. Také byly zaznamenány případy zvýšeného pocitu hladu nebo mírných změn v náladě. Je důležité poznamenat, že tyto účinky jsou obvykle dočasné a často mizí po krátké době pravidelného užívání. 


Může se maca užívat v těhotenství?

Užívání macy peruánské během těhotenství je téma, u kterého je třeba postupovat s velkou opatrností. V současné době neexistuje dostatek vědeckých důkazů, které by potvrdily bezpečnost macy pro těhotné ženy. Proto je v těhotenství obecně doporučováno přistupovat k užívání jakýchkoliv doplňků stravy, včetně macy, s velkou opatrností.

Klíčovým důvodem pro opatrnost je fakt, že těhotenství je citlivé období a jakékoliv látky, které těhotná žena konzumuje, mohou potenciálně ovlivnit vývoj plodu. Maca obsahuje biologicky aktivní látky, které mohou ovlivnit hormonální rovnováhu, a proto by její užívání mohlo teoreticky ovlivnit těhotenství nebo plod.

V případě, že těhotná žena uvažuje o užívání macy, je naprosto nezbytné, aby se nejprve poradila se svým lékařem nebo odborníkem na zdraví těhotných žen. Lékař může poskytnout individuální doporučení založené na konkrétním zdravotním stavu a potřebách.

Jak vybrat nejlepší macu

Vybrat nejlepší macu vyžaduje zvážení několika důležitých faktorů. Kvalita a účinnost macy se může výrazně lišit v závislosti na značce a způsobu zpracování. Zde je několik klíčových bodů, na které byste se měli zaměřit při výběru macy:

  1. Původ: Vyhledejte macu, která pochází z Peru. Peruánská maca je pěstována v ideálních podmínkách v Andách a je považována za nejkvalitnější. Ostatní zdroje mohou nabízet macu nižší kvality.

  2. Zpracování: Preferujte macu, která byla sušená přirozeným způsobem a zpracována bez použití vysokých teplot (tzv. "raw" nebo "gelatinizovaná" maca). Gelatinizovaná maca prošla procesem, který zvyšuje její stravitelnost a koncentraci účinných látek.

  3. Certifikace a testování: Hledejte produkty, které mají certifikace kvality a bezpečnosti, jako je bio certifikace, GMP (Good Manufacturing Practices), nebo jsou testovány třetími stranami. To zaručuje, že produkt splňuje určité standardy kvality a čistoty.

  4. Forma macy: Maca je dostupná ve formě prášku, kapslí nebo tekutých extraktů. Vyberte formu, která vám nejlépe vyhovuje, s ohledem na vaše preference a životní styl.

  5. Složení: Zkontrolujte složení a ujistěte se, že neobsahuje nežádoucí přísady nebo plnidla. Čistý produkt z macy by měl obsahovat pouze macu bez dalších přídavných látek.

  6. Barva macy: Maca je dostupná v různých barvách (červená, černá, žlutá). Každá barva může mít mírně odlišné účinky, takže je dobré si vybrat podle svých konkrétních potřeb a zdravotních cílů.

  7. Cena vs. kvalita: Ne vždy platí, že dražší produkt je lepší, ale extrémně levné produkty mohou signalizovat nižší kvalitu. Hledejte rozumný poměr ceny a kvality.

Vždy si přečtěte etiketu a informace od výrobce, abyste se ujistili, že produkt odpovídá vašim potřebám a očekáváním. A nezapomeňte, že ačkoliv maca může být prospěšná, měla by být jen součástí vyváženého přístupu k zdraví a výživě.


V našem cestování skrze svět macy peruánské jsme se dotkli její bohaté historie, ponořili se do hloubky jejích potenciálních přínosů a objevili různorodé způsoby jejího využití. Jak se ukázalo, maca není jen dalším dočasným trendem ve světě superpotravin: je to rostlina s hlubokými kořeny (bulvami) v tradiční kultuře a s rostoucím zájmem ze strany moderní vědy. 

Ať už hledáte přirozený způsob, jak zvýšit svoji energii a výdrž, vyrovnat hormonální rovnováhu, nebo jednoduše obohatit vaši stravu o nutričně bohatou složku, maca nabízí fascinující možnosti. Jak však vždy při užívání jakýchkoli doplňků stravy, je důležité postupovat s rozmyslem a vědomím vlastního těla a zdravotních potřeb. Maca peruánská je výjimečný dar přírody, jehož tajemství a přínosy nám možná teprve budou plně odhaleny.


Zdroje

[1] Beharry S, Heinrich M. Is the hype around the reproductive health claims of maca (Lepidium meyenii Walp.) justified? J Ethnopharmacol. 2018 Jan 30;211:126-170. doi: 10.1016/j.jep.2017.08.003. Epub 2017 Aug 12. PMID: 28811221. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28811221/ 

[2] Alcalde AM, Rabasa J. Does Lepidium meyenii (Maca) improve seminal quality? Andrologia. 2020 Nov;52(10):e13755. doi: 10.1111/and.13755. Epub 2020 Jul 12. PMID: 32654242. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32654242/ 

[3] Johnson A, Roberts L, Elkins G. Complementary and Alternative Medicine for Menopause. J Evid Based Integr Med. 2019 Jan-Dec;24:2515690X19829380. doi: 10.1177/2515690X19829380. PMID: 30868921; PMCID: PMC6419242. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6419242/ 

[4] Maca. (2022). https://medlineplus.gov/druginfo/natural/555.html 

[5] Bower-Cargill C, et al. (2022). A systematic review of the versatile effects of the Peruvian Maca Root (Lepidium meyenii ) on sexual dysfunction, menopausal symptoms and related conditions. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667031322001075

Napište odpověď